Robin

Vad bör mätas i mogningsrum?

Efterharvningens mognadsprocess innebär att omogna frukter och grönsaker får den kvalitet som krävs för att bli konsumtionsklara produkter. För att påskynda mognadsprocessen används en kombinerad metod, som innefattar både fysiska och kemiska påverkan. Detta innebär att etylen, koldioxid, omgivningstemperatur samt relativ luftfuktighet regleras i särskilt utrustade rum – eftermogningrum.

Etylen (C2H4)
Etylen, som är ett naturligt växthormon, har blivit en oumbärlig del av mognadsprocessen och kallas ibland för "banangas" inom denna industri. För att påskynda mognaden placeras frukter och grönsaker i lufttäta rum, som sedan fylls med gasformigt C2H4 i koncentrationer upp till 1 500 ppm, beroende på produkttyp och avståndet mellan distributionscenter och butiker. Etylengasens koncentration bör övervakas noggrant för att säkerställa att frukterna och grönsakerna når optimal mognad och förblir färska innan de når butikshyllan. Detta kan uppnås med hjälp av Evikon MCIs C2H4-gasdetektorer från E26xx-serien (mätintervall 0...10 ppm, 0...200 ppm och 0...1 500 ppm C2H4).

Alla detektorer med elektrokemiska sensorer har inbyggd uppvärmning för att kunna arbeta korrekt i hög luftfuktighet (upp till 100 % RH) i denna tillämpning.

Koldioxid (CO2)
Under respiration släpper växter ut koldioxid, vilket minskar syrenivåerna (vilket är mycket viktigt för frukters och grönsakers ämnesomsättning) och dämpar etylenets effekt, vilket i sin tur fördröjer mognaden. Koldioxidkoncentrationer över 1 % (10 000 ppm) bromsar redan mognadsprocessen och kan påverka produktens kvalitet. Om CO2-koncentrationen stiger över 5 000 ppm måste rummet ventileras. Genom att mäta koldioxidnivåerna med Evikon MCIs E26xx-serie av gasdetektorer (mätområde 0...10 000 ppm CO2) kan man förstå när det är dags att aktivera ventilationssystemet. Detta möjliggör mer effektiv kontroll och optimering av mognadsprocessen och förbättrad produktion.

Omgivningstemperatur (T) och relativ luftfuktighet (RH)
För att påskynda mognadsprocessen höjs ofta lufttemperaturen till 20 °C (men inte högre än 25 °C). En alltför hög temperaturförhöjning fördröjer mognaden och bidrar till att vissa vitaminer förstörs. Bananer, till exempel, avger värme som kan nå över 30 °C i eftermogningrum. Därför måste omgivningstemperaturen kontinuerligt övervakas och hållas på en optimal nivå för mognad.

Det är också viktigt att komma ihåg att behandling med etylen orsakar uttorkning av frukter och grönsaker. Detta leder till sprickor och fläckar på produkterna, vilket resulterar i förlorad marknadskvalitet. För att motverka detta är det nödvändigt att hålla den relativa luftfuktigheten (RH) på en hög nivå (85–100 % RH) i eftermogningrummen, vilket gör mognadsprocessen mer gradvis och förbättrar produktkvaliteten avsevärt.