Svar på de vanligaste frågorna vi får.
Robustel
Hur ställer jag in APN på en Robustel-router
-
1. Logga in på routern
2. Välj fliken Interface
3. Välj Link Manager
4. Under Link Settings, klicka på pennan till höger om WWAN1
5. Expandera WWAN Settings
6. Ändra Automatic APN Selection till OFF
7. För SIM-kort från operatören Tre med fast IP-adress, fyll i static.tre.se i fältet AP
8. Klicka på Submit
9. Klicka på Save & Apply högst upp Hur kommer jag åt en router med fast IP-adress utifrån
-
När du har ställt in rätt APN och säkerställt att du har ett aktiverat SIM-kort kan du komma åt routern utifrån. (Se till så du inte är uppkopplad på routerns WiFi)
Routern är konfigurerad att spärra "vanlig" trafik från Internet på port 80, dvs normal surfning där du börjar med http://
För att öka säkerheten används istället port 443 som du kommer åt genom https:// + din fasta IP-adress utan mellanslag eller din fasta IP-adress:443 exempelvis 79.123.456.78:443
Visas en sida med rubriken "Anslutningen är inte säker" klickar du på Avancerat och därefter fortsätt till din fast IP-adress.
Kommer du ändå inte åt routern, prova att byta webb-läsare.
Tell Software
IP Bridge - Jag har problem med att byta lösenord
-
När man först konfigurerar IP Bridge från TELL så måste man byta lösenord innan man gör någonting annat. I vissa webbläsare och på vissa språk, bl.a. svenska, krånglar det så att man inte kan spara.
Lösningen är att ställa in språket först. När du har surfat till enheten välj "EN" upptill i vyn.
Gå därefter in i "Settings", välj "General" och ange English under "Choose language".
Därefter bör du kunna ändra användarnamn och lösenord utan problem. Ange de inställningar du vill och och klicka SAVE, tänk på att användarnamn och lösen för user och admin måste vara olika. Det underlättar om man klickar i "Show admin & user password" så man ser lösenorden i klartext.
Gate Control PRO 4G - Problem med Telias Telematikabonnemang
-
Om man upplever problem med att grindstyrningen Gate Control PRO 4G inte har en stabil uppkoppling mot mobilnätet så är detta ofta lösningen.
Vi har konstaterat att i många fall erbjuder inte Telias Telematik-abonnemang uppkoppling via 4G, däremot erbjuder ändå nätet 4G till de enheter som försöker ansluta.
Detta gör att enheten hela tiden kopplar upp och kopplar ned och man får ingen stabil uppkoppling.
Lösningen för GateControl PRO 4G är att låsa styrningen på 3G. Detta görs med programvaran GateControl under Advanced settings - > Network Selection.
ecoLINE GSM II - Flera signaler går fram innan det börjar ringa.
-
När jag ringer till min ecoLINE GSM II "Modul för fast telefoni via GSM för larm & samtal" så går det fram flera signaler innan den anslutna telefonen/enheten börjar ringa.
Nu finns en ny firmware som ska lösa detta problem, ladda ner firmware och instruktion här:
https://www.tell.hu/en/spd/KA0189/ecoLINE-GSM-II-2G
Pager7 - Hur konfigurerar jag anslutning till mobilnätet?
-
Installera ett aktivt SIM-kort och anslut spänningsmatning till Pager7 (12-30VDC minst 0,5A)
Ladda ner och installera programvaran från TELLs hemisda, den finns längst ner på produktsidan för Pager7: https://tell.hu/en/products/gp...
Anslut Pager7 till din dator via USB, starta programvaran (Pager Control) och logga in med lösenord 1111.
Standardlösen för admin är 1111 och för user 2222. Vi rekommenderar att man ändrar dessa först.
Fortsätt sedan med inställningarna för SIM-kortet, ev. PIN-kod, telefonnummer till SIM-kortet samt APN (Access Point Name) om du vill använda appen eller kunna fjärrkonfigurera från PC. APN beror på vilken operatör du har, Telia har t.ex. online.telia.se. Glöm inte att spara.
Kontrollera att alla anslutningar är uppe:
Nu är allt klart för att gå vidare och konfigurera funktioner.
Pager7 - Hur ansluter jag ingångar och utgångar?
-
Till ingångarna på Pager7 kan man ansluta en potentialfri slutande (NO) eller brytande kontakt (NC) alternativt en temperaturgivare som finns som tillbehör.
Utgångarna (OUT1 och OUT2) är potentialfria reläutgångar, se fig. nedan.
Inkoppling av slutande eller brytande kontakt till ingångarna görs mellan respektive ingång (IN1, IN2,..osv) och V- (0 VDC).
Anslutning av temperaturgivare görs till V+ och V- samt till önskad ingång:
Adapter2 - Hur fungerar den med larmsystem och rapportering till larmcentral
-
- Adapter2 kan ringa ut och ta emot samtal på sin simulerade telefonlinje. Larmsystemets RING-TIP-utgång ansluts till Adapter2:s LINE-ingång.
Adapter2 hanterar kommunikation med larmcentral antingen genom att starta ett mobilsamtal (GSM-2G eller VoLTE-4G) och vidarebefordra den oförändrade informationen ELLER transformera och rapportera den inkommande informationen (DTMF-koder) via ett av de stödda protokollen (TEX, TELLMON eller SIA IP).
I båda scenarierna är det mottagna samtalet analogt och det krävs någon form av konvertering till ett digitalt format vilket innebär förlust av ljudkvalitet. Detta påverkar särskilt mycket när enheten ringer ett samtal via mobilnätet.
Detta är anledningen till att många kunder säger att det inte fungerar för dem, digitalisering och överföring via nätverket orsakar precis tillräckligt med dataförlust för att mottagaren inte ska kunna tolka den mottagna informationen. Detta är en brist i mobilnäten som man bara kan försöka kompensera för i mjukvaran och hoppas att kommunikationen fungerar.
På grund av detta har de flesta övergått till att rapportera via IP-kommunikation.
- De flesta larmsystem har flera metoder för att rapportera händelser, en av dem är att använda Contact-ID via DTMF-koder.
Denna kommunikation sker via fast telefoni från RING-TIP-utgången på larmsystemet till LINE-ingången på Adapter2.
När Adapter2 rapporterar de mottagna larmhändelserna över IP, kan du välja kommunikationsprotokoll och Adapter2 kommer att skicka meddelanden i enlighet med vald standard. Dessa protokoll inkluderar TEX, TELLMON och SIA IP.
Adapter2 kan bara ta emot Contact ID-protokoll från larmsystemet, sedan bearbetar enheten det baserat på dess inställningar, konverterar det till önskat format och skickar det via mobilnätet till mottagaren (OBS! Kräver abonnemang med mobildata).
Vissa larm kan skicka SIA IP-kommunikation via en annan kommunikationskanal, inte den fasta telelinjen, utan t.ex. en seriell port. Adapter2 stöder inte detta. - Inställningar för mottagande larmcentral(er) görs i programvaran för Adapter2 under "Reporting channels".
- Adapter2 kan ringa ut och ta emot samtal på sin simulerade telefonlinje. Larmsystemets RING-TIP-utgång ansluts till Adapter2:s LINE-ingång.
SEA - GSM-styrningar
GSM-R4-DINB - Hur tolkar jag lysdioderna?
-
I manualen till GSM-R4-DINB framgår följande.
GSM-R5-DINB - Hur tolkar jag lysdioderna
-
I manualen till GSM-R5-DINB framgår det att:
GSM-R4-DINB - Android-appen SEA Control för GSM-styrningen kan inte skicka SMS
-
För en tid sedan tog Google bort möjligheten att installera appar som skickar SMS från Google Play. Då fanns fortfarande möjligheten att installera appen direkt genom en speciell procedur.
Med de senaste uppdateringarna har Google blockerat möjligheten att skicka SMS direkt i Android OS och därför är det inte längre möjligt att använda appen efter att man uppdaterat sitt operativsystem.
Det går alltid bra att skicka kommandona som vanliga SMS från meddelande-appen. Nedan listar vi de vanligaste kommandona.
Exempel (om lösenkod är 1234):
1234 Y3 ON … utrustning ansluten till utgång 3 slås på
1234 Y3 OFF … utrustning ansluten till utgång 3 slås av
1234 Y4 ON … utrustning ansluten till utgång 4 slås på
1234 Y4 OFF … utrustning ansluten till utgång 4 slås av
1234 Y3 PULSE 10… utgång 3 slås på för att efter 10 sekunder slås av igen. (Anm: Om utgången redan är på så slås den endast av efter 10 sekunder)
1234 Y4 PULSE 5 … utgång 4 slås på för att efter 5 sekunder slås av igen. (Anm: Om utgången redan är på så slås den endast av efter 5 sekunder)
1234 Y3 REG 22 … utgång 3 ställs in att reglera temperaturen mot +22°C
1234 Y4 REG 5 … utgång 4 ställs in att reglera temperaturen mot +5°C
1234 STATE ... styrningen returnerar ett SMS med aktuell status
1234 !VERSION …styrningen returnerar ett SMS med serienr, typ och FW-version
SIM-kort & abonnemang
Hur kan jag som kund hos operatören Tre få reda på om mitt abonnemang är aktivit?
-
Det är bara den som har ett abonnemang hos Tre som kan få uppgifter om status, eventuella obetalda räkningar eller göra förändringar av abonnemanget.
Kontaktuppgifterna till Tre Kundservice Företag:
Telefon: 077-173 53 11
E-post: foretagskundservice@tre.se
Kundservice öppentider: Mån-fre 8-18, lör-sön stängt
Tänk på att du behöver veta organisationsnummer på företaget/Brf/föreningen som abonnemanget står på, firmatecknarens namn och personnummer och vilket abonnemang det gäller om ni har flera abonnemang hos Tre.
Hur kan jag som kund hos operatören Tre får reda på om mitt abonnemang är aktivt?
-
Det är bara den som har ett abonnemang hos Tre som kan få uppgifter om status, eventuella obetalda räkningar eller göra förändringar av abonnemanget.
Kontaktuppgifterna till Tre Kundservice Företag:
Telefon: 077-173 53 11
E-post: foretagskundservice@tre.se
Kundservice öppentider: Mån-fre 8-18, lör-sön stängt
Tänk på att du behöver veta organisationsnummer på företaget/Brf/föreningen som abonnemanget står på, firmatecknarens namn och personnummer och vilket abonnemang det gäller om ni har flera abonnemang hos Tre.