Krister

Storlek på SIM-kort

Kan jag få SIM-kortet som ett NANO-SIM? Javisst, inget problem. Du får ditt SIM i formaten Mini (även kallad standard), Micro och Nano. Du trycker själv ut den storleken du vill ha.

De flesta operatörerna levererar sina SIM-kort i en hållare (plastkort) stor som ett kreditkort. De första mobiltelefonerna använde SIM-kort stora som kreditkort och de fick den tekniska benämningen FF1. Dessa används inte idag. I den kreditkortstora hållaren finns själva SIM-kortet (Subscriber Identity Module) som är standardiserad krets som används för GSM, 3G, 4G och 5G. Kortet är utformat så att du själv kan trycka ut önskad storlek på SIM-kortet ur hållaren. En hållare med SIM-kort i tre storlekar kallas ofta trippel-SIM.

Det största formatet som används idag kallas Mini, eller Standard, och har den mer tekniska benämningen FF2. Den används i bl.a. våra grindstyrningar, linjeersättare och Pager-larm. Kort sätts normalt i en hållare med gångjärn som antingen skjuts i sidled för att låsas eller är självlåsande.

Mellanstorleken kallas Micro eller FF3. Den används i många routrar och mobiltelefoner och placeras normalt i en släde som trycks in i enheten. Släden är självlåsande och öppnas normalt med ett gem eller annat spetsigt föremål. Det finns även utrustning där kortet skjuts in direkt i en skåra och självlåser. Dessa kort får du ut genom att trycka direkt på kortets kortända.

Den minsta varianten heter Nano eller FF4. Det är alltså samma standardiserade krets för alla varianter och har man ett SIM-kort i formatet Nano kan man köpa en adapter för att använda det i en enhet där större SIM kräv.

Mini SIM - FF2          Micro SIM - FF3        Nano SIM - FF4

Längd: 25mm            Längd: 15mm            Längd: 12,3mm

Bredd: 15mm            Bredd: 12mm            Bredd: 8,8mm

Det finns även en variant av SIM-kort som kallas eSIM eller MFF2. Det är utformat som en krets för fast montage och finns i bl.a. Apple Watch. Fördelarna är att det kan kapslas in i vattentäta konstruktioner, de tål vibrationer och annan yttre påverkan bra samt att det är mindre. Ett eSIM har storleken 6x5x0,9mm.