Krister

Vad är en industrirouter?

Egentligen gillar jag inte begreppet industrirouter. Det för mina tankar till tung verkstadsindustri, komplexa produktionsanläggningar och storskalig produktion. Ett bättre epitet vore proffs, alltså proffsrouter. För oavsett användningsområde är en industrirouter en router av hög kvalitet byggd för att vara driftsäker och klara ett visst mått av yttre påverkan.

När du tittar på film hemma, surfar på Blocket eller lyssnar på musik är det irriterande om det laggar eller om routern låser sig helt. Lösningen är normalt att helt sonika starta om routern. Det kan vara okey, även om det är irriterande. För detta är en så kallad hemmarouter, eller konsumentrouter, en lösning till ett lågt pris.

Har du däremot möjligheten att jobba hemifrån och deltar i olika formar av videomöten är det mer irriterande om bilden fryser eller att du till och med tappar uppkopplingen helt.

Använder du routern till ett koppla upp ett passagesystem, styra och övervaka infrastruktur, fordon mm är en stabil uppkoppling ett måste. Driftsavbrott, servicearbete för att återställa routern eller fel pga. intrång blir snabbt mycket kostsamt. Kort sagt, använder du din router i din affärsverksamhet är en industrirouter en prisvärd lösning.

Vad är då skillnaden? Att de flesta komponenterna håller en högre kvalitet känns rimligt men vad betyder det i praktiken. En vanlig orsak till att en router behöver startas om är att minnet blir fullt. Det är dock inte bara storleken på själva minnet, det är vad som lagras i minnet. I enklare routrar fylls minnet sakta men säkert med skräp. När du gör en omstart töms en allt mindre del av minnet och du kommer därför troligen få starta om routern allt oftare.

På en industrirouter lagras inte lika mycket skräp och mjukvaran kan dessutom ställas in att återstarta routern vid exempelvis midnatt. Minnet återställs då helt och risken för att routern ska låsa sig minskar drastiskt.

En industrirouter har även bättre mjukvara som skydd mot intrång. Brandväggar, begränsningar av IP-adresser och andra säkerhetsfunktioner är bättre utvecklade. Det kräver så klart mer intern kapacitet och ställer krav på val av komponenter.

Kapslingen så väl som komponenterna är också utvecklade för att stå emot temperaturvariationer, vibrationer och andra yttre faktorer bättre än vad konsumentroutrar klarar av.

Läs mer om att välja rätt industrirouter här och vad en industrirouter är här.