Krister

Varför är det viktigt med ett stabilt klimat i äldre byggnader av kulturhistoriskt värde?

Många av våra äldre byggnader har stått i flera hundra år och är en viktig del av vårt kulturarv. Dessa byggnader byggdes ofta med enkel uppvärmning och naturlig ventilation, vilket fungerade väl när de var nya. Men idag, när vi ofta tätar byggnader för att förbättra energihushållningen och inomhuskomforten, kan det få oväntade och skadliga konsekvenser för både själva byggnaden och de inventarier och material som finns inuti.

Material som papper, läder och textilier är mycket känsliga för variationer i temperatur och luftfuktighet. Om luften är för torr kan materialen spricka och bli spröda, medan för hög luftfuktighet kan leda till mögel och materialförstöring. Därför rekommenderas en relativ luftfuktighet på ungefär 50 % och en temperatur mellan 18 och 22 °C för att bevara kulturarvet på bästa sätt. Men att hålla dessa förhållanden konstant över tid är ofta en stor utmaning.

I dåligt/oventilerade delar av äldre byggnader är det inte ovanligt att luftfuktighetsnivåerna ibland nå upp till 90 %, vilket kan vara mycket skadligt. Men för att mögeltillväxt ska kunna ske i exempelvis en källare krävs att flera specifika förutsättningar är uppfyllda samtidigt. Dessa inkluderar:

  1. Fuktighet: Luftfuktigheten måste vara över en kritisk nivå, vanligtvis omkring 70 % relativ luftfuktighet eller högre. Mögel kan börja växa när fuktigheten är tillräckligt hög för att skapa en fuktig yta på organiska material.
  2. Temperatur: Mögeltillväxt kan börja vid temperaturer så låga som cirka 10 °C, men den växer som snabbast och är mest aktiv mellan 20 °C och 25 °C. Under 10 °C är mögelväxten mycket långsam eller i princip avstannad.
  3. Organiska material: Mögel behöver substrat/näringsämnen. Mer specifikt kan man säga att mögel lever på material som ger den den energi och de näringsämnen den behöver för att växa vilket ofta finns i organiska material som trä, papper, textilier, läder eller vissa former av isoleringsmaterial.

Det här huset har stått här i hundra år, det kan stå i hundra till utan problem – så lätt är det inte.

Att luftfuktigheten ändras efter lång tid kan bero flera faktorer och är naturligt. Det vanligaste är att dräneringen sakta täpps igen eller grundvatten som tränger in vilket medför förhöjd fuktnivån i källaren. Men även förändrat brukande av en byggnad och installationer av ny teknik kan ge upphov till läckage, kondens och att kalla ytterväggar möter varm och fuktig inomhusluft som bär på mycket fukt.

Det är här moderna lösningar som uppkopplade dataloggers och sensorer kan hjälpa till. Genom att kontinuerligt samla in data om klimatet kan man snabbt upptäcka avvikelser och agera innan skador uppstår. Teknik som LoRa-sensorer, som kan sända data trådlöst över långa avstånd, erbjuder en tillförlitlig metod för att övervaka även svåråtkomliga platser inom byggnaderna. Dessa sensorer har en batteritid på upp till 10 år och kan fungera i områden där vanlig kommunikation inte räcker till.

Med dataloggers som kommunicerar via 4G får du autonoma batteridrivna enheter som gör det lätt att övervaka byggnader även på avlägsna platser som sällan besöks. Du kan välja en enhet med display för direkt avläsning och koppla den till en molntjänst så du alltid har både aktuella och historiska värden tillgängliga i mobilen.