Castro

Hur vet man om man har feber utan termometer?

Misstänker du feber men saknar en termometer? Förstå kroppens svar på infektioner och upptäck hur man kan uppskatta sin temperatur utan tekniska hjälpmedel, samt vikten av rätt feberhantering.

Känna igen feber utan ett mätinstrument

Feber är kroppens naturliga svar på infektioner och andra sjukdomar. Men vad händer om du misstänker att du har feber, men inte har en termometer till hands? Här kommer vi att utforska hur du kan avgöra om du har feber utan dessa viktiga verktyg, samt lite bakgrundsinformation om feber och dess hantering. 


Varför får man feber?

Feber uppstår när kroppens termostat, belägen i hjärnan, höjer kroppstemperaturen som svar på en utländsk inkräktare, som ett virus eller en bakterie. Denna temperaturökning hjälper kroppen att bekämpa infektionen genom att skapa en miljö där patogener har svårt att överleva och sprida sig.

 

Tips på hur man kollar febern utan termometer

  • Känn på huden: En av de mest uppenbara indikatorerna på feber är varm hud. Placera handflatan eller baksidan av din hand på din panna eller hals. Om det känns märkbart varmare än vanligt kan det vara ett tecken på feber.
  • Titta på dina kinder: Rosiga eller rodnade kinder, speciellt om resten av ansiktet är blekt, kan vara ett tecken på feber.
  • Känn efter andra symptom: Förutom den ökade kroppstemperaturen åtföljs feber ofta av andra symptom som huvudvärk, muskelsmärta, trötthet, och frossa.


Vikten av att ha en termometer hemma

Medan dessa metoder kan ge dig en generell uppfattning, är det viktigt att komma ihåg att de inte är lika exakta som en termometer. Att ha en termometer hemma är värdefullt, särskilt om du eller någon i din familj är särskilt känslig för temperaturförändringar, som spädbarn eller äldre vuxna. 


Hur sänker man febern?

Om du misstänker att du har feber, är det några åtgärder du kan vidta för att lindra obehaget:

  • Vila: Kroppen behöver extra energi för att bekämpa infektionen, så det är viktigt att vila.

  • Drick mycket vätska: Detta hjälper till att kyla ner kroppen och förhindrar uttorkning.

  • Ta febernedsättande medel: Produkter som paracetamol eller ibuprofen kan hjälpa till att sänka febern och lindra andra symptom som huvudvärk eller muskelsmärta.

  • Använd kalla kompresser: Lägg en fuktig, kall trasa på pannan, handlederna eller fötterna. Detta kan hjälpa till att sänka kroppstemperaturen.

  • Klä dig lätt: Tunga kläder kan hålla kvar värmen. Använd lättare kläder och se till att rummet är välventilerat.

  • Ta ett svalt bad: Ett svalt, inte kallt, bad kan hjälpa till att sänka kroppstemperaturen. Undvik för kalla bad, eftersom de kan orsaka frossa.

  • Undvik alkohol och koffein: Dessa kan orsaka uttorkning och bör undvikas när du har feber.källa

https://www.nhs.uk/common-health-questions/accidents-first-aid-and-treatments/how-do-i-take-someones-temperature/