Krister

Vi testar 5G-router live

Operatörerna pratar om att 5G medger hastigheter upp till 1Gbit/s. Det har vi inte uppmätt hittills men 350Mbit/s får vi ofta, så det är bra fart redan nu. I ärlighetens namn får vi erkänna att uppladdningen inte ligger i närheten av samma fart, men vad gör väl det.

Det har länge pratats om 5G och den superhastighet den nya tekniken erbjuder, men nu är 5G här i praktiken! Utbyggnaden sker löpande och under 2021 får vi fler och fler mobilmaster som stöder 5G, främst i de större städernas centrala delar. Redan om tre år ska 99 procent av befolkningen ha tillgång till 5G-nät enligt fler operatörer. Det återstår dock att se.

Många mobiler stödjer redan 5G nu, men vad du som användare får ut av det är lite oklart. Det känns inte som 4G begränsar dagen användning även om du streamar filmer. Har du inte obegränsad surf får du dessutom se upp för den kan gå riktigt fort att förbruka ransonen.

Ska du däremot använda en mobilrouter på företaget där många använder Teams och andra plattformar för videomöten parallellt kan det vara bra. Vi testar nu olika 5G-moduler i våra industriroutrar och mot de olika operatörerna för att säkerställa att fungerar som tänkt i praktiken.

Den riktiga nyttan kommer nog när vi får självkörande fordon, olika typer av AR (Augmented Reality) lösningar som direktöversättning i örat och navigeringshjälp i vindrutan. Bilar kan prata med varandra och skicka information om halka, föremål på vägen, köer mm så du kommer fram både snabbt och säkert.

5G i korthet

Snabbt: Tekniken medger idag farter som är upp emot 10ggr högre än 4G och inom några år tror man att möjlighet till nedladdning i farter kring 10Gbit/s är rimligt. Hastigheten minskar fördröjning till några få millisekunder och ger helt nya förutsättningar för realtidskommunikation mellan maskiner.

Kapacitet: 5G kan hantera större datamängder från fler enheter samtidigt. Utvecklingen går mot att vi använder mer och mer data dagligen och bara under de senaste fem åren har förbrukningen ökad för vardagliga applikationer med 15ggr. Samtidigt går energiförbrukningen ner, storleksordningen en tiondel mot dagens överföring.

Nya lösningar: Genom att lägga mer processeskraft i nätet, dvs att data bearbetas direkt i serverrummen, kan enheterna i fält bli mindre och förbrukningen minska. Det betyder att vi kan få fler sensorer som rapporterar till olika molntjänster och ger underlag för information till användarna.