- Totalt 0 kr
Slutsnackat - så kyler du drycken snabbt!
Efter oändliga diskussioner med polarna, frugan och besserwissergrannen måste vi en gång för alla reda ut hur vi snabbt, läs snabbast möjligt, kan kyla våra hett eftertraktade drycker i sommar. Går det snabbare i frysen än i kylen, ska man hälla salt i isvatten eller spelar det ingen roll? Vi reder ut!
För att kyla en dryck så snabbt som möjligt kan du använda några smarta metoder som utnyttjar fysikens principer för värmeöverföring. Här är några effektiva tekniker och varför de fungerar så bra:
- Is och salt: När du tillsätter salt till isbadet sänks fryspunkten för vattnet. Det innebär att isen kan smälta vid temperaturer under 0°C, vilket gör att temperaturen på vattnet sjunker under noll grader och drycken därmed snabbare kan avge mer värme till vattnet. Vatten leder värme mycket bättre än luft och stor temperaturskillnad ökar nerkyligen ytterligare. Saltet fungerar som en slags "värmeväxlare" som ökar värmeutbytet mellan isen och drycken. Rör du dessutom runt i blandningen under kylningen så att inte drycken värmer upp vattnet närmast behållaren får den överlägset snabbas kylningen enligt våra mätningar!
- Vattnet och isbad: Vatten leder värme mycket bättre än luft. När du sänker ner drycken i kallt vatten med mycket is, kan värmen från drycken snabbt ledas bort till vattnet. Rör du runt drycken, ökar du ytan som är i kontakt med det kalla vattnet, vilket gör att värmeöverföringen blir ännu effektivare. Denna metod är snabb eftersom vätska har hög konduktivitet och kan föra bort värme effektivt.
- Frysning i frysen: Att lägga drycken i frysen fungerar eftersom temperaturen där är mycket lägre än i rumstemperatur. Men om du lämnar den för länge kan drycken frysa och spricka eller bli helt isig. Därför är det viktigt att vara uppmärksam och ta ut den efter ca 15-20 minuter. Den snabba värmeutbytet mellan den varma drycken och den kalla frysen gör att temperaturen snabbt sjunker.
- Fuktig pappershandduk i frysen: Den fuktiga ytan på pappret hjälper till att leda bort värme via konvektion och avdunstning. När vattnet i pappret avdunstar, tar det med sig värme från ytan av drycken, vilket påskyndar kylningen. Det är en kombination av ledning och avdunstning som gör att drycken kyls snabbare än om den bara skulle ligga i frysen utan hjälp.
Sammanfattningsvis fungerar dessa metoder tack vare fysikens grundprinciper: värmeledning, värmeavledning och fryspunktsänkning. Genom att maximera kontaktytan och använda salt eller vatten för att förbättra värmeöverföringen kan du kyla din dryck på några minuter!
Men för guds skull - glöm inte att lägga in ditt glas/sejdel i frysen samtidigt som du kyler drycken! Det hjälper både till att kyla drycken lite extra istället för att bums värma den och att hålla den kall längre. Ett frostat glas är dessutom riktigt nice en varm sommardag!